119de jaargang (2018) Nr. 3
Leen Beyers, Yves Segers, Anneke Geyzen, Streekspecialiteiten, 265
culinaire identiteiten en vererfgoeding – Een inleiding
Wetenschappelijke artikelen
Loïc Bienassis, La place et les usages du culinaire dans les revues régionalistes 279
françaises de la Belle Epoque
Nelleke Teughels, Eendracht maakt macht? Culinaire uitingen van identiteit 303
en machtsverhoudingen tijdens de Brusselse wereldtentoonstelling van 1935
Saar Niermeijer, Aardappelen met een “brave Nederlandse gehaktbal” 325
en spruitjeslucht – Over het Nederlandse negatieve, nationale zelfbeeld als
distinctiestrategie in de culinaire teksten van Wina Born in Avenue 1965-1980
Albena Shkodrova, Investigating the history of meanings of a dish – 343
An enactivist approach to the life of the Russian salad in
20th century Bulgaria
Casestudies
Greet Draye, Bollen en boterkoeken – De vererfgoeding van twee Diksmuidse 367
specialiteiten
Chantal Bisschop & Arne De Winde, Gebakkelei over de 381
Geraardsbergse mattentaart – De identiteitsconstructie van een streekproduct
Essay
Veerle Vandendaelen, Leen Beyers, Sofie De Ruysser, Pleidooi voor 397
meerstemmigheid – Antwerpse Handjes en Jodenvervolging
Besprekingen
Anneke Geyzen, De smaak van thuis: Erfgoed en voeding in Vlaanderen 417
tussen 1945 en 2000 (Jon Verriet)
Michiel Korthals, GOED ETEN – Filosofie van voeding en landbouw (Leen Beyers) 421
Summary 425
Personalia 429
Dit themanummer komt voort uit de wetenschappelijke samenwerking tussen het
Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG vzw), het Interfacultair Centrum voor Agrarische
Geschiedenis (ICAG, KU Leuven) en het MAS in het kader van de MAS tentoonstelling
Antwerpen à la carte. Over eten en de stad. Deze vaste tentoonstelling is nog te zien in het
MAS tot mei 2021.
Over CAG en ICAG: https://www.hetvirtueleland.be/
Over de MAS expo Antwerpen à la carte: https://www.mas.be/nl/alacarte www.volkskunde.be